SLACHTA MARGIT NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET

GONDOSKODÁS – szakértelem és emberség

Magunkról

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi terület szakmai, módszertani tudásközpontjaként funkcionál és szakmafejlesztési feladatokat lát el.

GONDOSKODÁS című folyóiratunkban – az Intézet szolgáltatástámogatási és szakmafejlesztési feladatkörében minden szociális ágazathoz tartozó segítő foglalkozás szakmai-ellátási területéről közlünk írásokat.

Tudásközponti feladataink szolgálatában – elsősorban a gyakorlathoz közvetlenül kapcsolódó, a napi munka személyes tapasztalatait összefoglaló írásokat, esetbemutatásokat, elemzéseket teszünk közzé.

Tudásközpont szerepünket teljes értelmében véve azonban szeretnénk a szakmai tudás szerveződésének minden szintjét közvetíteni olvasóinknak. Ezért elméleti és összefoglaló, valamint empirikus tanulmányokat is közlünk. A GONDOSKODÁS ennek érdekében a tudományos elméleti, illetve kutatási összefoglaló tanulmányok kéziratainak véleményeztetése és kiadói szerkesztése szempontjából a 2022. évtől kezdve lektorált folyóirat.

Lapunk tematikai sokféleségéhez szükségszerűen műfaji sokféleség társul. Esettanulmányokat, interjúkat, koncepciókat, pályázatokhoz kapcsolódó írásokat, programbemutatást, módszertani ajánlásokat és útmutatókat, jó gyakorlatokat, szakmai tanulmányt, kutatási- és projektbeszámolót, statisztikai elemzést, konferencia-összefoglalót, szakpolitikai dokumentumot, rendszerelemző tanulmányt, hazai és külföldi összehasonlító tanulmányokat egyaránt megjelentetünk.

Rovataink nem kötött szerkezetűek, típusukat és sorrendjüket tekintve mindig az aktuális szám tartalmához igazodnak. Tervezett rovataink, jellegük szerint: a tanulmány, a projekt, az elemzés, az alkalmazott kutatás, a fejlesztés-támogatás, a képzés, a műhely, a terepmódszertan, a jó gyakorlat, a körkép, a terep-járó, a fórum, a napló, az ajánlás, a krízisvonal. Időnként tematikus számokat is kiadunk.

A beérkezett kéziratok elfogadásáról a szerkesztőbizottság dönt. A GONDOSKODÁS szerkesztőbizottsága az Intézet igazgatóságainak képviselőiből, a társintézmények meghívott képviselőiből, az Intézet kommunikációs munkatársából, a lapkiadás-menedzserből, az olvasószerkesztőből és a főszerkesztőből áll.

 

Gondoskodás-Statutum

 

Visszatérés a Folyóiratunk menüponthoz.